Turan Aydoğan, Refakatsiz Çocukları Meclis Gündemine Taşıdı: “Küçük Bir Çocuk Hakları İhlali İhtimalini Kimse Kabul Etmez…
CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a 6 Şubat depreminde kimsesiz kalan çocukların durumunu sorarak, “Anne babasına ulaşılamayan kaç çocuk bakanlığın ilgili kurumlarında koruma altına alınıyor? Refakatsiz çocukların hastane dışında nasıl korunduğu konusunda kamuoyunu bilgilendirecek misiniz? Elinizde bir veri var mı?” diye sordu. Aydoğan, “Çocukların en ufak bir hak kaybına, hak ihlaline kimse tahammül edemez. Bakanlık konuyu hızla araştırmalı ve kamuoyunu bilgilendirmelidir.”
CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen depremden sağ kurtulan refakatsiz çocukların akıbetini TBMM gündemine taşıdı. Aydoğan, soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sunarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’tan yanıt istedi.
Aydoğan, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“HEPİMİZİ MEMNUN OLACAK BİR AÇIKLAMA BEKLİYORUZ”
“Nasıl ki savaşlarda en dezavantajlı gruplar kadınlar ve çocuklar ise, bu sarsıntıda da kadın ve çocukların büyük zorluklarla karşılaştıklarına tanık olduk. Şu anda içinde bulundukları ortam onlara uygun mu? Manevi destek alabilirler mi? Vatandaşlar bu soruların cevabını ararken bir yandan da çocukların tarikat yurtlarına gönderildiğine dair iddialar ve tanıklıklar olduğu yönünde söylentiler var. Böyle bir düzenlemenin yapılmış olabileceğine inanmıyoruz ama hepimizi tatmin edecek bir açıklama bekliyoruz.”
“ÇOCUKLARIN HAKLARININ EN FAZLA İHLAL EDİLMESİNE KİMSE KABUL ETMEZ. BAKANLIK KONUYU HIZLI ARAŞTIRARAK KAMUYU BİLGİLENDİRMELİ”
Kayıp çocukların olduğu söyleniyor. Bakanlık bazı açıklamalar yaptı ama tabii insanlar inandırıcılığını yitirdiği için tatmin olmadı. Yaklaşık 300 çocuğun refakatsiz olduğu söylendi. Tabii vatandaşlar olarak bu çocukların hangi koşullarda yaşadıklarını ve sağlıklı bir ortamda olup olmadıklarını merak ediyoruz. O çocuklardan hepimiz sorumluyuz. Hastanelerdeki tüm refakatsiz çocukları ve bakanlığa bağlı kurumlardaki refakatsiz çocukları takip ediyoruz. Aranan çocuklar var. Vatandaş da bu takibi yapmak istiyor. İnsanlar telaşlıdır. En ufak bir hak kaybına veya çocukların ihlal edilme ihtimaline kimse müsamaha göstermez. Bakanlık konuyu hızla araştırmalı ve kamuoyunu bilgilendirmelidir. Bu konuda çok hassasım ve bahsin çok yakın takipçisiyim.”
Aydoğan ayrıca şunları söyledi:
“Depremin yarattığı ağır tablo hepimizi üzüyor. Ama deprem sonrası ortaya çıkan sorunları ve travmaları da telafi etme yükümlülüğümüz var. Bir gerçeği göz ardı edemeyiz. Savaşlar gibi depremler de en çok kadın ve erkek mağdurlarını oluşturuyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre 300’e yakın çocuğumuzun sahipsiz kaldığı biliniyor ve bu canımızı yakıyor.Halk bu duruma kızıyor, herkes çocuklarımızı sahiplenmek istiyor. Duyarlılık gösterin 300 çocuğumuzun hangi kurumlarda ve ne şekilde barındırıldığı, bugünü ve geleceğinin nasıl çizileceği konusunda Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bir önerge ile durumu sordum takip edeceğiz. Milletlerarası anlaşmalar, hukuklarımız ve en çok da vicdanımız çocuklarımızın bugünü ve geleceğinin hakikatini tahta olmadan çizmek için bize sorumluluklar yüklüyor. İşin takipçisi olacağız. nistry: Attığı her adım şeffaf; cam Oylama gündemine, sivil toplum kuruluşlarının denetimine ve takibe açık tutmalıdır. Ama ne olursa olsun biz çocuklarımızın takipçisiyiz. Ek olarak; Kayıp çocuklarımız olduğu iddiasını da sonuna kadar takip edeceğiz.”
Aydoğan’ın Bakan’a yönelttiği sorular şöyle:
“Refakatsiz çocukların hastane dışında nasıl korunduğu konusunda kamuoyuna bilgi verir misiniz? BU KONUDA NASIL ÇALIŞIYORSUNUZ?”
“Hastanelere getirilen çocuklardan kaçı müdahalenin hemen ardından hastanelerin sosyal hizmet uzmanlarına ve sosyal hizmet birimlerine bildirildi? Böyle bir bilgi var mı? Bu süreçte kaç refakatsiz çocuk sosyal hizmet uzmanları tarafından destekleniyor? Kaç çocuk Anne ve babasına ulaşılamayanlar bakanlığın ilgili kurumlarında tutuluyor?Kaç tane?” Çocuğun durumu netlik kazanmış ve uygun bir koruyucu aileye veya gönüllü aileye teslim edilmiştir. Refakatsiz çocukların hastane dışında nasıl korunduğu konusunda kamuoyunu bilgilendirecek misiniz? Bu konuda ne gibi çalışmalarınız var? Herhangi bir veriniz var mı? Doğal afetler sonucu korunmaya muhtaç çocuklara bakım ve destek Verilen hizmetler yeterli mi? Farklı risk türlerini dikkate alan bir planlama ile ağ oluşturma, hastane güvenliğini sağlama ve risk haritası oluşturma konusunda tasarrufunuz var mı? Bununla ilgili çalışma başlatıldı mı?